Witajcie :)
Dawno nie piekłyśmy chleba - nadrabiamy to biorąc udział we wspólnym gotowaniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Zaczynamy od pysznego chlebka owsianego autorstwa Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.
Z podanych składników wychodzą dwa bochenki i uwierzcie, nie opłaca się piec jednego. Chlebek zniknie szybciej niż Wam się wydaje, jest po prostu pyszny - z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Spróbujcie, bo naprawdę warto.
Składniki (na dwa chleby):
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki soli
30 g jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
sezam, płatki owsiane
Przygotowanie:
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
30 miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki soli
30 g jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
sezam, płatki owsiane
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Płatki owsiane zalej wrzątkiem, dodaj do nich masło, mód, sól i dobrze wymieszaj. Odstaw owsiankę do przestygnięcia a następnie dodaj mleko, wymieszaj.
2. Owsiankę połącz z mąką i drożdżami. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj przez ok. 15-20 min. Ciasto będzie klejące. Zostaw do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
3. Foremki wysmaruj masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przełóż ciasto do foremek (zwilżonymi dłońmi), wyrównaj powierzchnię i posyp mieszanką sezamu i płatków. Suchymi dłońmi lekko przyklep posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstaw foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość się zwiększy się o ok. 70-75%.
4. Wstaw chlebki do zimnego
piekarnika, i nastaw na temperaturę 200ºC, piecz przez ok.
50 - 60 min.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek. Zjedliśmy prawie cały na śniadanie, bo nie można się mu oprzeć. Moja ocena: 10/10.
Nasze oceny:
Basia: Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek. Zjedliśmy prawie cały na śniadanie, bo nie można się mu oprzeć. Moja ocena: 10/10.
Julka: Smaczny chleb idealny do jedzenia na słodko. Sprawdzi się świetnie na Wielkanoc kiedy w moim domu preferujemy słodsze pieczywo :) Moja ocena: 10/10.
Razem z nami piekły również :
Razem z nami piekły również :
pięknie wyglada, do tego tylko masełko i świeży pomidorek z listkiem sałaty, mniammmmmmmmmmm:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ale jak dobrze smakuje. Opisać się nie da. Trzeba spróbować.
UsuńŚwietny przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, puszyście :) Zapisuję przepis, bo chleby robię często i lubię wypróbowywać ciągle nowe przepisy :)
OdpowiedzUsuńCudowny wam wyszedł, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńChlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)
Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne bocheneczki, fajnie się razem piekło, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńO! A ja szukam przepisu na bułki - ale chlebek też może być! Skoro taki dobry - chętnie się skuszę! Dawno już sama nie piekłam chlebka. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny domowy chleb
OdpowiedzUsuńPychotka. Chętnie spróbowałabym takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie-10 nowych przepisów:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Piękny wypiek, przepis zapiszę...
OdpowiedzUsuńPiękny wypiek, przepis zapiszę...
OdpowiedzUsuńIntrygujący sposób na chleb :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńTo świetny przepis! Czy mogę jeść taki chleb, jeśli ćwiczę na siłowni?
OdpowiedzUsuńNie widzę problemu, jednak nie proponuję spożywać chleba bezpośrednio przed lub po treningu, ponieważ możesz mieć uczucie ciężkości. Polecam, jako dodatek, raz na jakiś czas, ale nie przy każdym posiłku, w stałej diecie :)
UsuńŚwietny przepis chlebek prezentuje sie smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję ślicznie. Polecam, jest bardzo dobry :)
Usuńrobiłam ostatnio podobny tylko na mące żytniej :) bardzo fajnie wyszedł chlebek
OdpowiedzUsuńteż muszę spróbować z mąką żytnią :)
UsuńBardzo fajny przepis. Chleb domowej roboty smakuje najlepiej:)
OdpowiedzUsuńto prawda, domowy chleb nie ma sobie równych :)
UsuńChlebek piekłam wczoraj wieczorem. Moje dzieci dostały z nim dzisiaj kanapki z pomidorkiem i zachwalały :)
OdpowiedzUsuńMnie osobiście również bardzo smakuje. Przepis trafia do mojej zakładki z ulubionymi wypiekami!
Naprawdę domowe chlebki to coś wspaniałego. Najlepsza piekarnia nie jest w stanie takiego upiec. Chociaż kiedyś podchodziłam sceptycznie do tematu pieczenia chleba. Uważałam, że to za dużo roboty. Ale uwierzcie - opłaca się!
Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepyszny przepis pozdrawiam i życzę smacznej kawusi! :)
OdpowiedzUsuń